keskiviikko 15. toukokuuta 2013

Mitä tapahtui?

Talon rakentaminen on varmasti yksi elämän suurimmista projekteista, johon suhtautuu melkoisella vakavuudella. Väkisin jossain omissa syövereissään pelkää, jospa jokin meneekin pieleen? Netti on pullollaan kauhutarinoita, jossa rakentaminen, pitkäaikanen haave romahtaa epärehellisyyteen tai sopimuskiemuroihin. Se fiilis, kun luulee olevansa osa noita tarinoita, vapisuttaa varpaissa asti. Toivottavasti tarinasta jää jollekin tulevalle rakentajalle vinkkejä, itsellemme tästä jääköön muistijälki hetkestä, kun koko projekti alkoi valua sivuraiteille.

Talopakettia lähdettiin kilpailuttamaan itse piirretyn ja mitoitetun pohjan kanssa. Pohjaa hierottiin pitkään, niin pitkään, että talomyyjille esiteltiin valmis kuva, ei vain ajatus. Pohjapiirroksesta ei juuri oltu valmiita tinkimään ja kilpailutettavat talotoimittajat valikoituivat sen pohjalta, kuka suunnitelmamme olisi valmis toteuttamaan. Tarjoukset pyydettiin viideltä toimittajalta, kaikki suurelementtirakenteella ja lähes identtisellä toimitussisällöllä. Eniten töitä tarjousvaiheessa tehtiin kolmen talotehtaan kanssa.

Kisassa voittajaksi valikoitui Aitotalo. Aitotalon toimitussisältö oli hieman suppeampi, kun muilla, hinta ja joustavuus olivat toimitussisältöä suuremmassa roolissa. Hinta ei ollut ainoa syy valintaan. Aitotalon joustavuus oli suurimmassa roolissa. Tarjouksissa hinnat vaihtelivat jonkin verran ja jakaantuivat kolmeen ryhmään. Kallein hinta oli lähes kolmanneksen halvinta suurempi. Kalleimman tarjouksen jättänyt myyjä sanoikin, ettei tämän kokoista pakettia voi sellaiseen hintaan myydä. Tässä vaiheessa en vielä epäillyt mitään. Ajattelin, että uusi toimittaja ja pienentyvän liikevaihdon kanssa painiva talotehdas haluaa nimensä tapetille ja porukan töihin.

Ensimmäisenä Aitotalon edustaja esitteli meille tarjouksen, joka oli luotu keskustelumme pohjalta. Tarjouksessa oli muutamia asioita lukuunottamatta kunnioitettu hyvin toiveitamme ja luottamus myyjän suuntaan vahvistui. Aitotalon tarjous oli järjestyksessään toinen saamistamme tarjouksista mutta jo siinä vaiheessa henkinen valinta oli tehty. Suuressa roolissa olivat myös luonnoskuvat, jotka Aitotalo toimitti ainoana talotehtaana. Pari toimittajaa ilmoitti heti, ettei kuvia saa ennen ensimmäistä maksusuoritusta. Itse piirretystä pohjasta johtuen nämä tarjoukset jäivät huomioitta. Kuvat paljastavat rakenteelliset huomiot, joita vaan neliöiden perusteella lasketut tarjoukset eivät huomioi. Väkisin tulee mieleen olohuoneemme isot ikkunat, jotka nostivat paketin hintaa lähes 8000 €. Tämäkin paljastui vasta kuvia piirrettäessä. Hinnan korotus tilauksen jälkeen olisi voinut romuttaa koko suunnitelman. Tästä syystä muistakaa vaatia aina kuvat nähtäville ennen allekirjoitusta.

Luonnoskuvat olivat alusta lähtien mitoitukseltaan sellaisia, joita olin ajatellutkin. Ulkomitat täsmäsivät ja muutoksia tehtiin vain väliseinien paikkoihin huonekokoja muunneltaessa. Muutokset luonnoskuviin saatiin aina parissa päivässä ja asiat hoituivat puhelimen välityksellä. Puhelimessa asioiden hoitaminen oli helppoa. Myyjä vastasi aina puhelimeen ja oli ystävällinen.

Kun toimitussisältö ja luonnoskuvat vastasivat toiveitamme, allekirjoitettiin tilaussopimus meidän ja talotehtaan edustajan eli Aitotalon myyjän kanssa. Myyjä lupasi meille lupakuvat tuolloin parissa päivässä ensimmäisen maksusuorituksen saapumisen jälkeen. Myyjä lupasi meille laskun heti sähköpostitse, olihan meillä kiire saada lupakuvat rakennusvalvontaan. Tähän se sitten loppuikin, joustavuus ja ystävällisyys. Jo pelkästään laskua odoteltiin viikko ja homma myyjän kanssa muuttui koko ajan hankalammaksi. Puhelut vaihtuivat viipyviksi sähköposteiksi, ystävällisyys ja rempseys vaihtui väkinäiseksi sanatteluksi. Miksi? Mietimme ihmeissään, miksi asiat muuttuivat tälle tolalle. Ystävällisyys loppui allekirjoitukseen. Miksi myyjä mielistelisi kun asiakas on jo koukussa.

Kyselimme aktiivisesti lupakuvia myyjältä. Saimme parin päivän viiveellä vastaukseksi: "minullekin on luvattu kuvat jo ajat sitten, selvitän asiaa". Lopulta paljastui, ettei näitäkään asioita kukaan selvittänyt ikinä. Selityksiä tuli muitakin. Lomat ja pöydälle unohtuneet paperit, unohtuneet sähköpostit. Kärsivällisyytta kesti allekirjoituksesta kaksi viikkoa. Tämän jälkeen soitin talotehtaalle ja selvitin asiaa. Sain vastauksen kysymykseeni. Lupakuvat saa noin 2~3 viikon kuluessa sopimuksen vahvistamisesta. Luulin sopimuksen olleen vahvitettu, koska maksusuorituskin oli maksettu. Totuus paljastui noin viikkoa myöhemmin kun talotehdas ilmoitti ongelmista. Sopimusta ei voitu vahvistaa huomattavien laskennallisten virheiden takia. Tämä oli se hetki, kun ne varpaat tutisivat. Kaikki oli menossa pieleen.

Talomyyjä lähetti nopeasti sähköpostia, jossa kertoi talotehtaan laskeneen tarjouksen. Jälleen hän lupasi selvittää asiaa. Puhuin myyjän kanssa puhelimessa samana päivänä, jossa myyjä kertoi laskennassa olevan noin 30 m2 virhe. Hinta tulisi nousemaan. Ilmoitin välittömästi, ettei maksaja asu meidän osoitteessamme. Tämä olikin viimeinen keskustelu myyjän kanssa. Lähetin myyjälle välitettäväksi viestin, jossa pyysin talotehdasta selvittämään asian ja toimittavan meille lupakuvat sopimuksemme mukaan.

Talotehdas ilmoitti kantansa määräaikaan mennessä. Talon hinta oli laskettu 30 m2 liian pieneksi. Olin ilmoittanut pohjakuvassa ulkoseinien sisämitaksi 12000 x 8000. Näin ne olivat luonnoskuvissakin. Kuka virheen oli tehnyt? Ja miksi se tuli ilmi vasta nyt? Tähän kysymykseen ei talotehdaskaan osannut vastata. Hinta tulisi nousemaan, se oli selvä. Ongelmaksi muodostui juridinen seikka sopimuksen vahvistamisesta. Sopimus syntyy vasta, kun talotehdas vahvistaa tilaussopimuksen kirjallisella tilausvahvistuksella. Tämän asian varmistin kuluttajaneuvojalta. Se olikin se paperi, jota en ollut vielä nähnyt. Oljenkorret tuntui aika ohuilta käsissä. Talotehdas lupasi alusta lähtien palauttaa maksetun varausmaksun. Pelko syntyikin siitä, mistä saamme talomme samaan hintaan, jos talotehdas nostaa kätensä pystyyn. Emme mistään. En jaksanut lähteä uudelleen kilpailuttamaan koko roskaa. Kiukutti niin, että savu nousi korvista.

Talotehdas löi meille hinnan pöytään. Nousihan se, tosin alennuksien jälkeen vain alle 10 %, mikä oli pelättyä vähemmän. Talotehdas tarjosi pakettia puheidensa mukaan henkilökuntahintaan. Seuraavaksi oli aika keskutella talomyyjän esimiehen kanssa. Tuo mysteerimies löytyi talotehtaan yhteystiedoista. Mysteerimies tosin osoittautui todella ystävälliseksi ja asialliseksi.

Asiaa neuvoteltiin ja soviteltiin. Neuvottelukumppaneiksi valikoitui itseni lisäksi talomyyjän esimies, lähialueiden toimipiteiden aluepäällikkö sekä paikallisen osuuskaupan talomyynnistä vastaava henkilö, talomyyjä itsekin. Pöydän ääressä luettiin myyjän kanssa käydyt sähköpostikeskustelut ja kaikki tarjoukset alusta loppuun asti. Erilaisia asioita ja salaisuuksia tuli julki ja kaikki myyjän ensimmäisen sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen kertomat asiat osoittautuivat valheeksi.  Lopuksi, puhelinyhteyden Pyhännälle, avulla luotiin sopimus, jonka allekirjoitettuaan kaikki osapuolet olivat loppu viimein tyytyväisiä. Saimme myös selville lopullisen syyn pieleen menneeseen laskentaan. Talomyyjä oli pohjakuvastamme syöttänyt laskentapohjaan talon ulkoseinien ulkomitaksi 12000 x 8000. Mitat tulisi syöttää aina ulkoseinien sisämittana. Se on mitta, johon ulkoverhouksen muuttuvat vahvuudet ei vaikuta. Niille on omat hintansa. Näin pienestä virheestä oli siis kyse. Osaavan myyjän pitäisi tällainen asia tietää. Kaikilla osapuolilla suurimpana tavoitteena oli kuitenkin saada talopaketti joskus pystyyn. Keskityimme lopulta vain tuon asian läpiviemiseen.

Kuka sitten hävisi ja kuka voitti. Hävisimme marginaalisesti, vähemmän kun ikinä uskalsin toivoa. Aitotalo, tai oikestaan S-Rauta kantoi kortensa kekoon ottamalla osan tuosta erotuksesta kontolleen. Suurin häviäjä oli talotehdas. Laskentapohjasta minulle näytettiin, kuinka suurella tappiolla talopaketti lopulta myytiin. Talopaketin todellinen myyntihinta olisi ollut 18 000 € maksamaamme hintaa suurempi. Toki tuo 18 000 sisälsi normaalin myyntikatteen.

Ei osoitella sormella eikä nimitellä ketään. Kaikki osapuolet ensimmäistä myyjää lukuunottamatta hoitivat hommat esimerkillisesti ja todella asiallisesti. Saimme lupakuvat päivityksineen seuraavana päivänä lopullisen tilausvahvistuksen kirjoitettuamme ja rakennuslupamme käsittely jatkui jälleen yhtenäisenä. Lupahakemushan pilkottiin kahtia, talliksi ja taloksi, kun luultiin kauppojen kaatuvan. Päivitin lopulta asemakuvan vastaamaan aikasempaa suunnitelmaa ja käsittely jatkui yhtenäisenä. Tästä joustosta suurkiitos rakennusvalvonnan lupainsinööri Sannalle! :)

Muistilistaa tapahtumien pohjalta:

- säilytä aina kaikki sähköpostit ja paperit, joissa asioita sovitaan. Paperin kulmaan kirjoitetulla asialla on suurta painoarvoa, kun yhteistyö meinaa kärjistyä riidaksi.

- vaadi aina kaikesta sovitusta kirjallinen vahvistus. Eipähän tarvitse pohtia, kenen sana on oikeassa.

- Suurin opetus, joka pelasti omat kauppamme: Hoida asiat ystävällisesti ja asiallisesti vaikka kuinka kiukuttaa. Talotehtaan myyntipäällikön sanoista jäi hyvä ja palkitseva olo. Hän kertoi, ettei kauppaa olisi jatkettu, jos asiakas ei olisi kaikissa yhteydenotoissaan ollut näin ystävällinen.

- Lue sopimukset ja paperit ja ymmärrä ne. Tässä minä mokasin. Onneksi kaikki kuitenkin järjestyi.

Nimiä ei kirjoituksessa mainita. Tokihan joku voi asioita ynnäillä ja päätelmiä voi tehdä. Tosin me emme ole niitä, jotka nimet tuo julki. Lisäksi tämän myyjän takia ei kenenkään tarvitse tulevaisuudessa jännittää. Hän ei nähtävästi enää entisessä tehtävässään työskentele.

Loppujen lopuksi olen tullut siihen tulokseen, että me olisimme olleet ne suurimmat häviäjät, jos talomyyjä olisi ajoissa tunnustanut tehneensä virheen. Vastuu siirtyi Aitotalolle, koska tilaussopimus oli jo allekirjoitettu. Salailu ja peittely maksoi hänelle melkoisesti.

Tärkein kaikista, talon rakentaminen, voi jatkua.

Asko

Loppukevennyksenä ensimmäinen valmis asia, huussi tontille! :D




3 kommenttia:

  1. No kaikkee sitä voi alkuun sattuakin! Tsemppiä jatkoon!

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Toivottavasti tämä oli tämän projektin isoin kömmähdys

    VastaaPoista
  3. Maltilla pärjää aina ja asiat vaan järjestyy paremmin!
    Tsemppiä myös!

    VastaaPoista