tiistai 11. helmikuuta 2014

Imuripohdintaa

Lapsuudenkodissani oli keskuspölynimuri. Imurointiahkeruuteni oli kyllä silloin säälittävä. Imuroin käytännössä vain oman huoneeni keskilattian ja joku muu huolehti imurin kaappiin laittamisen. Ehkä siksi keskuspölynimurista jäi niin hyvä kuva. Omilleni muutettua olen imuroinut tavallisella imurilla. Pienellä ja ketterällä, mutta imuteholta onnettomalla ja viime vuodet ihan hyvällä perinteiselä imurilla. Koko ajan olen kiukutellut imurin jumittumista jokaiseen kulmaan ja huonekaluun. Siksi uutta taloa suunniteltaessa yksi ykkösjutuista oli keskuspölynimuri. (Todettakoon tässä vaiheessa, että mies on täysin jäävi sanomaan imuriasiaan mitään, sillä hänen kokemuksensa imuroimisesta alkaa vasta aikuisiällä ja silloinkin välttely on ollut tehokasta. Eli ihan sama, millä imuroi, se ketuttaa jokatapauksessa.)

Kanta oli selvä niin kauan, kunnes budjetti puuttui peliin ja minulle selvisi, mitä keskuspölyimuri maksaa. Onko keskuspölynimuri vain itsestäänselvä varuste uusissa taloissa, vai onko se oikeasti kannattava sijoitus?

Luin pari kuukautta sitten blogia, jossa uuteen taloon ei tullut keskuspölynimuria. Ensireaktio oli "pöljät". Sama vastaus on tullut monelta, joille olen kertonut, että meille saattaa tulla sittenkin ihan tavallinen imuri. Imuri ei ole minulle mikään kovin suuri asia. En ole himo imuroija, mutta viihdyn roskattomassa kodissa, siksi imuroin ihan mielelläni. Imurin ulkonäöllä ei ole mitään merkitystä. Otan sen esiin sillon kun imuroin ja laitan takaisin kaappiin. Mitään suuria tunteita tämä koko imuriasia ei siis minussa herätä.

Keskuspölynimuri:
+ letkua on kevyt vetää perässä, ei takerru joka paikkaan kiinni
+ hiljainen (keskus tulisi tekniseen tilaan, joka on khh takimmaisessa nurkassa)
+ puhtaampi sisäilma, hajuttomuus (olen kyllä ollut ihan tyytyväinen tavallisen imurimmekin jättämään lopputulokseen)
+ talon arvoa nostava?
- hinta
- varaosat kalliita
- asentaminen vaatii työtä (se on kyllä aika keksitty asia, se ei ole meille peruste jättää keskuspölynimuria hankkimatta)


Tavallinen imuri:
+ tämän hetkisessä imurissamme ei ole mitään moitittavaa, se on hyvä imuri (en ole ikinä vertaillut imureita. Se on minulle vaan imuri)
+ keskuspölynimurin hinnalla saisin ostettua toisen imurin yläkertaan ja rahaa jäisi vielä muuhunkin. Olisi kätevää, että molemmissa kerroksissa olisi oma imuri, sillä edellisessä asunnossa olin todella laiska kuskaamaan imuria rappusissa ja toinen kerros jäi paljon vähemmälle imuroinnille.
+ vähemmän rumia reikiä seinässä (saivartelua)
- pusseja täytyy vaihtaa useammin (en ole kyllä koskaan kokenut sitä rasitteeksi)
- imuri jää kaikkialle kiinni

Painavin syy keskuspölynimurin hankintaan tuntuisi olevan käyttömukavuus. Eli jos karkeasti laskettuna keskuspölynimurin ja tavallisen imurin hankintakustannusten eroksi tulisi n. 700€, niin kannattaako kättömukavuudesta maksaa noin paljon? Vai tarvitaanko tuota 700€ kipeämmin jossain muualla? Jokatapauksessa jokainen imuri pitää ottaa kaapista esiin, imuroiminen vaatii saman liikkeen ja lopuksi se on laitettava takaisin kaappiin.

Nyt otetaan kaikki vinkit, kokemukset ja mielipiteet vastaan! Päätös pitäisi tehdä pian.

10 kommenttia:

  1. Itse kävin myös hyvin paljon samoista lähtökohdista pitkän pohdinnan, joka sitten lopulta päättyi siihen, että 950€ hintainen keskuspölynimuri 3:lla imuaukolla ja 2 rikkaluukulla ostettiin. Asennukset tehdään itse. Toki meilläkin tavallinen imuri on jo nytkin, eli hintaerolaskennan voisi laskea myös niinkin, että jos ei olisi investoitu tässä kohtaa mitään, hintaero olisi ollut juurikin tuo 950€ ja lisäksi olisi säästynyt asentamisesta koituvat työt. Vaikea sanoa saadaanko taloa myydessä joskus tämä raha takaisin, tosin taloa ei nyt suunnitellaan myydä tällä hetkellä. Omat pohdintani myös omassa blogissani:

    http://talo-rautio.talopaketti.fi/2012/10/29/keskuspolynimuri-plussat-miinukset-kokemukset/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista, kävin lukemassa teidän pohdinnat aiheesta. Yhtä paljon puolesta ja vastaan näyttäisi olevan. Odotamme nyt tarjousta keskuspölynimurista ja sen jälkeen pitäisi tehdä oma päätös.

      Poista
  2. Ootko laskenut kuinka monta kertaa saat tolla rahalla siivoojan imuroimaan teille? ;) mä valkkaisin ehkä sen vaihtoehdon.

    Meillä on keskuspölynimuri ja tavallinen. Ei oo tullut kyllä mieleen ottaa sitä tavallista käyttöön...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miten en tullu tota ajatelleeksi? :D

      Ihan varmasti tykkäisin imuroida enemmän keskuspölynimurilla, mutta kannattaako tästä tykkäämisestä maksaa niin päättömältä tuntuva summa?

      Poista
    2. Imuroin tänään ekaa kertaa yläkerran koko lattiapinnan ja alan yhä enemmän kallistua Sini tohon sun ehdotukseen. Nyt vasta käsitin, paljonko imuroitavaa on. Ja imuroin vaan yläkerran, josta puuttui kaikki seinät ja roinat...

      Poista
  3. Letkun raahaamisessa yläkertaan on käytännössä ihan sama vaiva kuin imurinkin raahaamisessa...

    Käytännössä imuroiminen on helpompaa ja kevyempää kuin tavallisella imurilla, eikä keskuspölynimuri tartu huonekaluihin, töki kynnyksiin tai kaadu imuroitaessa. Ja melu on kans pienempi; voi "keskustella" vaimon ja lasten kanssa samalla.

    En olis jättäny pois, vaikka ei sitä budjetista löytynytkään. Ja kannattaa testata kytkennät ennen johtojen piilottamista...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan letkua kevyempi raahata rappusissa, kun imuria, mutta haaveissani olikin saada molempii kerroksiin omat imurit/letkut. Keskuspölynimurin kohdalla budjetti ei anna periksi enää lisäletkua. Munkin mielestä keskuspölynimurilla imuroiminen on paljon mukavampaa, mutta silti rahan satsaaminen imurointiin mietityttää. Jossain toisessa paikassa vajaa tonni ei tunnu (rakentamisessa) missään, mutta kun noita rahareikiä on muitakin, niin pistää miettimään, mitä todella haluaa. Vaikka 50 000 kun olis laittaa lisää budjettiin, niin en edes pohtisi asiaa ;)

      Poista
  4. Niin ja jos sun tavallinen imuri hajoaa, niin ostat uuden kokonaisen (200-300 erkkiä?), jos keskuspölynimurista hajoo moottori, maksat ehkä saman verran. Tosin noi valtamerkit on aika pitkälle kotimaisia, niin niihin ainakin saa varaosia, kuin johonkin vedettävään Tzing Jongiin.

    Eli "varaosien kalleus" on minusta teennäinen miinus. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika keksimällä keksittyjähän noi melkeen kaikki oli. Oikeastaan ainoot todelliset kriteerit oli alkuinvestointi ja käyttömukavuus

      Saatiin tarjous ja taitaa meille keskuspölynimuri tulla. Ei ole rohkeutta jättää ottamatta, vaikka tuntuukin, etten sitä mihinkään tarvitse. Samaa painia kävin aikanaan kuivausrummusta. Olin oikein onnellinen ilman sitä, ahkerasti kuivatin ja viikkasin pyykkiä kaappiin. Nyt en enää luopuisi ja jokainen saa kaivaa puhtaat vaatteensa pyykkivuorista. Kuka niitä enää jaksaa viikata, kun on jo siirtänyt ne koneesta toiseen? ;)

      Poista
  5. Mekin meinattiin jättää keskuspölkkäri pois justiinsa kustannussyistä. Mellä kun ton laitteen lisäksi maksoi myös asennus (ei osallistuttu itse rakennustöihin ollenkaan), tosin asennuksen teki urakoitsijamme todella sopuhintaan. Otettiin keskuspölkkäri kuitenkin ja tyytyväisiä ollaan. Melua on vähemmän, imuroiminen helpompaa kun ei ole perässä vedettävää perävaunua, imurointitulokseen ollaan tyytyväisiä myös ja rikkaluukkuihin myös. Kaikki nämä helpottavat arkea. Ja me ostettiin ala- ja yläkertaan omat letkut ja imurointisarjat. Ei tarvitse kompuroida pitkän johdon kanssa pitkin portaita. Toki vievät kaapeista oman tilansa molemmissa kerroksissa. Noilla releillä siivoaminen helpottui kovasti.

    VastaaPoista