torstai 2. toukokuuta 2013

Sähkösuunnittelua

Esteet näyttäisi olevan nyt (ainakin tältä erää) voitettu ja rakentaminen jatkuu suunnitelmien mukaan. Siitä lisää myöhemmin.

Kävimme tänään sähkösuunnittelijamme luona ja ensimmäistä kertaa aloin toden teolla miettiä talon valaistusta. Nämä on taas niitä asioita, jotka olen sulkenut täysin mielestäni ja ajatellut, ettei sillä ole mikään kiire. Sähkösuunnitelma noudattaa valaistuksen osalta hyvin perinteistä kaavaa: eteiseen, aulatiloihin ja keittiöön halogeenejä. Keittiön tasot valaistaan led-nauhoilla. Vaatehuoneisiin ja vessoihin halusimme liiketunnistimet, sillä niihin tiloihin meillä unohtuu aina valot turhaan päälle. Oikeastaan ainoa suurempaa mietintää vaativa kohta on olohuoneen valaistus. Olohuoneestamme tulee 5m korkea ja hallitsevaksi elementiksi tulee isot olohuoneen ikkunat. Luonnonvaloa tulee siis paljon, mutta olohuoneessa kaivataan runsaasti valoa ja eteenkin valaistuksen muunneltavuutta.

Ihastuimme molemmat jo aikoja sitten jossain blogissa olleeseen valomastoon. Se näyttäisi hienolta olohuoneen toisessa nurkassa. Se ei kuitenkaan yksin riitä, haluamme myös hyvän yleisvalasituksen katosta. Halogeenit suljettiin pois, sillä joka kerta lamppua vaihdettaessa olohuoneeseen pitäisi kasata jonkin sortin rakennustelineviritelmä, jotta lamppuihin pääsisi käsiksi. Ledit olikin alkuperäinen ajatuksemme, mutta ongelmaksi muodostui akustiikkalevyt, joista tulee näillä näkymin koko olohuoneen kattoon. Ledien upottaminen huokoiseen akustiikkalevyyn on haastavaa, eikä ledienkään toimivuus ole sata prosenttista. Lisäksi luin, että noin korkeassa tilassa kattoon upotettujen valaisimien valo ei välttämättä riitä alas asti. Siispä vaihtoehdoksi jää alas laskettavat valaisimet. Suhteellisen pikaisella selailulla pisaravalaisimet miellyttivät eniten silmää.  Sähkösuunnittelijaa kiinnostaa tietysti edelleen, kuinka monta tuollaista valaisinta haluan ja miten ne sijoitellaan. No mistäs sen voi tietää? Todennäköisesti haluni on kuitenkin erilainen sitten puolentoista vuoden päästä, kun niitä valaisimia pitäisi asennella ;)




Olohuoneen valaistukseen vaikuttaa suuresti myös ikkunoiden pimennys. Isot ikkunat ovat suoraan tielle (tosin matkaa tielle on n.30m), joten haluan ikkunoihin ehdottomasti myös näkösuojaa. Tämäkin asia vaatii vielä paljon lisäperehtymistä, mutta toivon, että saamme budjettiin mahdutettua moottoroidut screenkaihtimet. Tavalliset sälekaihtimet olisi ollut varmasti huomattavasti edullisempi vaihtoehto, mutta ikkunoiden ollessa turvalasia kaihtimia ei saa asennettua ikkunan väliin, enkä halua sälekaihtimia heilumaan ikkuna päälle lasten kiivetessä niitä pitkin ylös. Selvitystä vaatii vielä, kannattaako screenkaihtimet asentaa sisä- vai ulkopuolelle. Ulkopuolelle asennettuna ne blokkaisi jopa 95% aurinkoenergiasta, jolle on kesäisin varmasti tarvetta. Mietityttää kuitenkin materiaalin kesto ja puhtaana pito, jos kaihtimet on asennettu ulos. Ja tietysti se hintakin tässä vähän mietityttää...



*Lisäys postaukseen: Valaistuksen pohdinta johti yhteydenottoon tuttuun sisustussuunnittelijaan, jolta olimme ajatelleet pyytää apua vain olohuoneen pintojen valinnassa. Nyt tamperelaisen Koski Interiorin Maiju vastaakin olohuoneen, kylpyhuoneen ja vessojen suunnittelusta täysin, valaistusta myöden. Valaistussuunnitelmat olemme jo saaneet ja hahmotelmia pinnosita. Kyllä kannatti sijoittaa rahat ammattilaiseen, suunnitelmat on todella hienoja. Emme olisi todella osanneet ajatella puoliakaan niistä mahdollisuuksista, joita Maiju on meille esittänyt. Suosittelen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti